Хидравличният маркуч е специално проектиран да пренася хидравличната течност към или между хидравличните компоненти, клапани, задвижващи механизми и инструменти. Обикновено е гъвкав, често подсилен и обикновено е конструиран с няколко слоя армировка, тъй като хидравличните системи често работят при високи или много високи налягания. Хидравличният маркуч се използва в различни индустриални хидравлични системи. Размерите, техническите характеристики, възможностите за конструиране и характеристиките са важни параметри, които трябва да се вземат предвид при търсенето на хидравличен маркуч.

Важни размери за избора на хидравличен маркуч включват вътрешния диаметър, външния диаметър и минималния радиус на огъване. Размерите на хидравличните маркучи са обозначени с вътрешния и външния диаметър на маркуча. Вътрешният диаметър се отнася за вътрешността на маркуча или облицовката. Външният диаметър често е номинална спецификация за маркучи от гофрирана или нагъната конструкция. Минималният радиус на огъване се основава на комбинация от приемливи деформации на напречното сечение на маркуча и механична граница на огъване на всяка армировка.

Hydraulic-hose_

Конструктивните варианти на хидравличния маркуч включват армирани, навити, вълнообразни или извити. Подсиленият маркуч е конструиран с някакъв елемент от армировката – стиловете включват текстилна оплетка, оплетка, телена спирала и други конструкции в многослойни или слоести конфигурации. Намотаният маркуч се навива за гъвкавост и еластичност. Тази функция често го прави разширяема и лесна за съхранение. Гофрираният маркуч съдържа вълни, плисета или спирални спирали за увеличаване на гъвкавостта и капацитета за компресия и удължаване. Многоелементните хидравлични маркучи са конструирани от повече от един маркуч, оформен или залепен заедно в плоска, лентова или свързана конфигурация. Допълнителните функции, които трябва да се имат предвид, включват интегрални крайни връзки, антистатични, плоски, устойчиви на смачкване, устойчиви на пламък и експлозия.

В допълнение, материалните съображения включват вида на пренасяния флуид и неговата концентрация, както и вещества, които могат да атакуват покритието на маркуча. Изборът на маркуч трябва да гарантира съвместимост, ако се налага да се транспортират специални масла или химикали. Същото важи и за маркуча, изложен на сурови условия. Вещества като UV светлина, озон, солена вода, химикали и замърсители могат да причинят деградация и преждевременна повреда. За подробни данни за съвместимостта на течности се консултирайте с производителя.

Докато хидравличните маркучи обикновено се изработват от множество материали, най-често се използват първични материали, включващи еластомери, флуорополимери и силикон, термопласти, метал и композитни или ламинирани структури. Еластомерни или гумени хидравлични маркучи често се избират за тяхната гъвкавост. Флуорополимерният маркуч предлага добър живот на гъвкавост, превъзходна химическа и корозионна устойчивост и може да се справи с високи температури. Термопластичният хидравличен маркуч предлага минимални радиуси на леглото и отлична устойчивост на прегъване. Металните маркучи могат да се справят с материали с висока температура и често могат да се справят с много високо налягане. Те могат да бъдат твърди или гъвкави.

Гъвкавите маркучи са по-лесни за монтиране и монтаж, в сравнение с твърдите тръби и тръби. Те намаляват вибрациите и шума, намаляват скока на налягането и позволяват движение между частите. В допълнение, нарастващите изисквания на клиентите за по-висока производителност, ефективност и екологична съвместимост принуждават производителите на маркучи да подобряват целостта на продукта – маркучите сега издържат на по-високи налягания, прекомерна топлина и студ и могат да приемат редица течности, включително днешните „зелени“ варианти.

Повечето маркучи са произведени по стандартите SAE J517 или европейски норми (EN), като последните са базирани на по-ранни немски стандарти DIN. Тези стандарти преобладават в Северна и Южна Америка, Европа и Австралия. И двата се използват в цяла Азия, макар че този пазар бавно гравитира към спецификациите на EN, главно защото маркучът с номинална стойност на EN има по-висок рейтинг на налягане в сравнение със SAE маркуча с подобен размер. Това дава по-големи фактори за безопасност, ако приложението не се нуждае от най-високо работно налягане.